ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Σχολική χρονιά 2013 - 2014


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


Το βιβλίο  <<Γενναίος είσαι όταν λες την αλήθεια» ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε για τον εαυτό μας. Ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας.

Παρατηρήσαμε το σώμα του μικρού μας φίλου από την επιδερμίδα μέχρι το σκελετό του, στο βιβλίο «Το ανθρώπινο σώμα».  Εκφράσαμε τις απορίες μας , ακούσαμε και είπαμε την γνώμη μας , εντυπωσιαστήκαμε από όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο μικρό μας σώμα και αποφασίσαμε ότι πρέπει να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε όπως του αξίζει!  

Ο σκελετός του μικρού μας φίλου, κέντρισε το ενδιαφέρον μας. Μάθαμε για τα κόκαλα μας, πως ονομάζονται, σε τι μας χρησιμεύουν, τα παρατηρήσαμε πως είναι στην πραγματικότητα στις ακτινογραφίες και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να προσέχουμε όταν περπατάμε ή τρέχουμε.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το σκελετούλη μας με μακαρόνια (Α΄ τμήμα Κα Κική & Κα Μαρία)

Αποφασίσαμε να εργαστούμε ομαδικά. Με τη βοήθεια της εικόνας, του συμμαθητή μας Αντώνη και πολλές πολλές μπατονέτες φτιάξαμε τον Μαρκούλη Σκελετούλη!

Μιλήσαμε για τους μύες, σε τι μας χρησιμεύουν, για την ενέργεια που χρειάζονται και πως την εξασφαλίζουν.


"Ο Λεωνίδας δεν χωράει στο μαγιό του", συζητήσαμε για τροφές, τις κατατάξαμε σε δύο κατηγορίες σ΄ αυτές που μας κάνουν καλό και σ΄ αυτές που μας είναι άχρηστες και μας κάνουν κακό. Συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις βλαβερές για την υγεία μας τροφές.

Μιλήσαμε για την υγιεινή διατροφή και ζωγραφίσαμε τα φρούτα μας με την τεχνική του τυπώματος με τέμπερες.

Μάθαμε όλα τα χρώματα αλλά δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τι χρώμα να τον βάψουμε. Η Κα Ζαχαρούλα η Κα Σοφία και η Κα Γεωργία είχαν μια απίθανη ιδέα να τον κάνουμε παρδαλό!

Γνωρίσαμε τα χρώματα του φθινοπώρου. Φτιάξαμε το δέντρο του φθινοπώρου με τις παλάμες μας.

Μιλήσαμε για την παγκόσμια ημέρα πολεμικής αεροπορίας και αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε.

Διαβάσαμε το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά <<η εξέγερση του Πολυτεχνείου>> και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την έννοια της Δημοκρατίας. Είδαμε εικόνες και φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο. Μιλήσαμε για την ειρήνη και για τα οφέλη της. Φτιάξαμε τα περιστέρια μας που συμβολίζουν την ειρήνη και την ελευθερία. Φτιάξαμε τα γαρίφαλα για να τα καταθέσουμε την ημέρα της γιορτής στο άγαλμα του Πολυτεχνείου. Ζωγραφίσαμε το τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο, ομαδική εργασία από τα παιδιά της κα Μαργαρίτας & της κα Νεκταρίας. Αλλά και τα συναισθήματα μας, δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση, από τα παιδιά της Κας Ζαχαρούλας της Κας Σοφίας και της Κας Γεωργίας.

21/11/2013 Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων των παιδιών μιλήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών και αφού είδαμε video με ζωγραφιές παιδιών και ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά με το θέμα αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία αφίσα με όλα τα δικαιώματα.

Γνωρίσαμε τα βασικά σχήματα. Παρατηρήσαμε εικόνες και στην συνέχεια σχεδιάσαμε έναν κύκλο, ένα τετράγωνο, ένα ορθογώνιο και ένα τρίγωνο. Φτιάξαμε το δέντρο των σχημάτων με την τεχνική του τυπώματος με σφουγγάρι ακολουθώντας το κίνημα του ορφισμού.

Αφού διαβάσαμε το Παραμύθι <<ο πρίγκιπας Λεμόνης>>, συζητήσαμε για τα λαχανικά και φτιάξαμε το κολάζ μας.

Επισκεφτήκαμε το πολεμικό μουσείο για να δούμε από κοντά όλα όσα είχαμε συζητήσει για τον πόλεμο του σαράντα.

Διαβάσαμε το παραμύθι του Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης», μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να το ζωντανέψουμε στην χριστουγεννιάτικη γιορτή μας.

Διαβάσαμε το βιβλίο «το αγρόκτημα», μάθαμε τα ζωάκια που μένουν στο αγρόκτημα, τα ομαδοποιήσαμε σε αυτά που πετάνε, που κολυμπάνε και σ’ αυτά που περπατάνε. Φτιάξαμε μια μεγάλη θάλασσα με τα ζωάκια της, με την τεχνική του κολάζ.

29/11 Παρακαλουθήσαμε το κουκλοθέατρο Λαμίας και την παράσταση "Ο Φον Ποντικάκης"


Σχολική χρονιά 2012 - 2013

Ο Νοέμβριος μας ήρθε με πολύ νερό!
Ασχοληθήκαμε με τα καιρικά φαινόμενα της εποχής.
Διαβάσαμε το ποίημα << που πας ποταμάκι…>>
Διαβάσαμε το βιβλίο << Πέφτει πέφτει η σταγόνα >> και ακολουθήσαμε το ταξίδι του νερού.
Πειραματιστήκαμε με το νερό και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει το νερό να ταξιδεύει… κάναμε το πείραμα του νερού και αντιληφθήκαμε ότι η θερμότητα είναι η αιτία της εξάτμισης του νερού.
Συνδέσαμε τη φυσική με την τέχνη και φτιάξαμε μια ομαδική ζωγραφιά με την διαδρομή του νερού.
Αλλά και με το δημιουργικό παιχνίδι καθώς φτιάξαμε ένα επιτραπέζιο με θέμα το νερό και παίξαμε όλοι μαζί.
Συνεχίσαμε την αναζήτηση της αρχικής μας απορίας τι συμβαίνει το φθινόπωρο και είπαμε να ασχοληθούμε με την ελιά.
Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ελιά.
Μιλήσαμε για τα προϊόντα που παίρνουμε από την ελιά και όλοι μαζί φτιάξαμε μια ελιά.
Τη χρήση του λαδιού στην ζωή μας (θρησκεία, διατροφή κ.τ.λ.)
Συζητήσαμε για το στεφάνι ελιάς που έδιναν στους ολυμπιονίκες οι Αρχαίοι Έλληνες.
Καθώς πλησίαζε η επέτειος του Πολυτεχνείου εστιάσαμε τη προσοχή μας στην αξία της Δημοκρατίας. Η ιστορία της << Ντενεκεδούπολης >> με απλό και εύκολο τρόπο μας βοήθησε να καταλάβουμε τι σημαίνει δημοκρατία.
Μιλήσαμε για το μνημείο του Πολυτεχνείου που βρίσκεται στην Αθήνα και φτιάξαμε γαρίφαλα για να τα καταθέσουμε κι εμείς την ημέρα της γιορτής μας τιμώντας αυτούς που αγωνίστηκαν για να έχουμε Δημοκρατία.
Επίσης ακούσαμε και μάθαμε με τη κυρία Νικολέτα τραγούδια που μιλούν για την αξία της δημοκρατίας και τα τραγουδήσαμε στη γιορτή μας.
Την ημέρα της γιορτής παρακολουθήσαμε σε κουκλοθέατρο τη <<Ντενεκεδούπολη>>
Ασχοληθήκαμε με την προετοιμασία της γης για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος ζωής...
Ακούσαμε, μάθαμε και συζητήσαμε το τραγούδι <<ο γεωργός πάει στο αγρό>>.
Είδαμε εικόνες από πίνακες ζωγραφικής με θέμα τις αγροτικές εργασίες και τις περιγράψαμε και αντλήσαμε σημαντικές πληροφορίες.
Συλλέξαμε σπόρους και διαπιστώσαμε ότι είχαμε φασόλια από διαφορετικές ποικιλίες που είχαν διαφορετικό μέγεθος. Αποφασίσαμε να τα ομαδοποιήσουμε ανάλογα με το μέγεθος τους (ομαδοποίηση και κατανόηση των εννοιών μικρό - μεσαίο - μεγάλο, μαθηματική δραστηριότητα)
Φυτέψαμε σπόρους και προβληματιστήκαμε τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει. Συμπεράναμε ότι χρειάζεται, ότι κι εμείς...
Μελετήσαμε την ιστορία του ψωμιού από τη σπορά ως το ζύμωμα. Παρατηρήσαμε εικόνες από τα στάδια εξέλιξης της ιστορίας του ψωμιού και στη συνέχεια επιχειρήσαμε να τα βάλουμε σε χρονολογική σειρά (σειροθέτηση - μαθηματική έννοια).
Διαβάσαμε μια συνταγή για ψωμί και μετά τη γράψαμε με το δικό μας τρόπο.
Με αφορμή τα γενέθλια της Στέλλας συζητήσαμε για τις ευχές που δίνουμε σ’ αυτούς που γιορτάζουν και όλοι μαζί φτιάξαμε μια κάρτα με τις ευχές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου